0

SORULAR VE CEVABLAR
NOT:Aşağıdaki sorular TÜRKÇE,MATEMATİK ve HAYAT BİLGİSİ derslerinden şimdiye kadar verilen bütün konuların kazanımlarını içermektedir.100 sorudan oluşan bilgi ölçme sınavıdır..Öğrenci velileri olarak soruları bizzat sizin sormanızı istiyorum.Öğrencinin cevap veremediği veya yanlış cevap verdiği soruları kırmızı kalemle işaretleyiniz.

HAYAT BİLGİSİ    
1)Devletimizin adı nedir?       
Cevap:Türkiye Cumhuriyeti
2)Başkentimiz neresidir?
Cevap:Ankara
3)Devletimizin kurucucu kimdir?
Cevap:M.Kemal ATATÜRK
4) M.Kemal ATATÜRK  kaç yılında nerede doğmuştur?
Cevap:1881 yılında Selanik’te
5)  M.Kemal ATATÜRK’ün annesinin,babasının ve kız kardeşinin adı nedir?
Cevap:Annesi Zübeyde Hanım,babası Alirıza Efendi ve kız kardeşi Makbule Hanım
6) M.Kemal ATATÜRK’ün okuduğu okulları sayınınız.
Cevap:Mahalle Mektebi-Şemsi Efendi İlkokulu-Selanik Askeri Ortaokulu-Manastır Askeri Lisesi-İstanbul Harp Okulu-İstanbul Harp Akademisi
7) M.Kemal ATATÜRK hangi rütbe ile mezun olmuştur?
Cevap:Yüzbaşı
8)Milli bayramlarımız kaç tanedir?Sayınız.
Cevap:4 tanedir.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı-19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı-30 Ağustos Zafer Bayramı
9)Dini bayramlarımız kaç tanedir?Sayınız.
Cevap:2 tanedir.Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı
10)Bir haftada kaç gün vardır?Sayınız
Cevap:7.Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma-Cumartesi-Pazar
11)Bir yılda kaç ay vardır?Sayınız.
Cevap:12.Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül- Ekim- Kasım-Aralık
12)Dengeli beslenmek ne demektir?
Cevap:Her besinden yeteri kadar yemek.
13)Düzenli beslenmek ne demektir?
Cevap:Günde en az 3 öğün yemek yemek.
14)Cumhuriyet ne demektir?
Cevap:Halkın kendi kendini yönetmesi
15)Demokrasi ne demektir?
Cevap:Her görüşün dikkate alınması .Çoğunluğun istediği şeyin yapılması.
16)Milli marşımızın adı nedir?Milli marşımızın şairi kimdir?
Cevap:İstiklal Marşı .Mehmet Akif Ersoy
17)Milli marşımısın bestecisi kimdir?
Cevap:Zeki Üngör
18)Bağımsızlığımızın sembolleri nelerdir?
Cevap:Bayrağımız ve İstiklal Marşımız
19)Bağrağımızın renkleri ve üzerindeki sembolleri nelerdir?
Cevap:Kırmızı beyaz.Ay ve yıldız.
20)Vücudumuzun bölümleri nelerdir?
Cevap:Baş-Gövde-Kollar ve Bacaklar
21)Duyu organlarımız kaç tanedir?Sayınız.
Cevap:5 tanedir.Göz-Kulak-Burun-Dil-Deri
22)Meyve ve Sebze yemek bize ne yarar sağlar?
Cevap:Bizleri hastaliklardan korur.
23)Et,süt,yumurta,bal  ne tür besinlerdir?
Cevap:Hayvansal besinlerdir.
24)Elma.armut,ekmek,domates,çekirdek ne tür besinlerdir?
Cevap:Bitkisel gıdalar
25)Kişisel bakımlarımızdan üç tanesini sayınız.
Cevap:Banyo yapmak,tırnaklarımızı kesmek,saçlarımızı taramak
26)Sınıf Başkanımızı nasıl belirledik?
Cevap:Seçim yaptık.Oy kullandık ve ençok oyu alan kişi başkan oldu.
27)Kütüphanecilik Kulubü,Yeşilay Kulübü ve Kızılay Kulübü’nün görevleri nelerdir?
Cevap:Kitap okumanın önemini anlatır ve öğrencileri kitap okumaya teşvik eder.
             Sigara,alkol ve uyuşturucunun zararlarını anlatır.
             Doğal afetlerde(yangın ,deprem gibi)insanlara yardım eder.Kan bağışı kampanyaları düzenler.
28)Aşağıdakilerden hangisi fiziksel özelliğim değildir?
a)Uzun boylu olmak     b)Mavi gözlü olmak       c)Şişman olmak     d)Güzel resim yapmak
Cevap:d
29)23 Nisan bayramını niçin kutlarız?
Cevap:TBMM açıldığı için.
30)29 Ekim Cumhuriyet bayramını niçin kutlarız?
Cevap:Cumhuriyet ilan edildiği için.
31)Atatürk’ün yaptığı üç tane yeniliği söyleyiniz?
Cevap:Cumhuriyeti kurması,kılık kıyafet değişikliği ve Latin Alfabesini getirmesi gibi.
32)Ağaçları yaprakları sararır ve dökülmeye başlar.Rüzgar ve yağmur çogalır.Hava serinler.
Yukarıdaki bilgiler hangi mevsime aittir?
Cevap:Sonbahar
33)Atatük nerede ölmüştür ve şimdiki mezarı nerededir?Bu mezarın ismi nedir?
Cevap:İstanbul Dolmabahçe Sarayında(10Kasım 1938 tarihinde) ölmüştür.Şimdi mezarı Ankara’da Anıtkabir’dedir.
34)Daha önceki devletimizin ismi neydi? Ve kimler yönetirdi?
Cevap:Osmanlı Devleti.Padişahlar.
35)Padişahlar seçimlemi iş başına gelirlerdi?
Cevap:Padişanlık babadan oğula geçerdi.Seçim olmazdı. 

TÜRKÇE
 1)Alfabemizoe kaç harf bulunmaktadır.
Cevap:29
2)Alfabemizi sıraya göre sayar mısın?
Cevap: abcçdefgğhıijklmnoöprsştuüvyz
3)Alfabemizdeki ünlü(sesli) harfler hangileridir?
Cevap:   a e ı i o ö u ü
4)Ünlü(sesli) harflerin hangileri kalın ,hangileri incedir?
Cevap: Kalın ünlüler  A I O U,  ince ünlüler  E İ Ö Ü
5)Alfabemizde kaç tane ünsüz(sessiz)harf vardır?
Cevap:21
6)Aşağıdaki hangi kelime hecelerine yanlış ayrılmıştır?
a)ka-lem-lik     b)sim-it-çi     c)te-le-viz-yon
Cevap:b
7)Aşağıdaki kelimeleri sözlük sırasına göre diziniz.
masa-kalem-bulut-zeytin-ağaç
Cevap:ağaç-bulut-kalem-masa-zeytin
8)Aşağıdakilerden hangisi cümledir?
a)Benim çantamın içinde
b)Akşam yemeğini  ablamla beraber
c)Bugün okula erken gittim.
Cevap:c
8)”Dün akşam geç saatlere kadar oturduk.” Cümlesinde kaç kelime(sözcük) vardır.
Cevap:6
9)8.sorudaki cümlede kaç hece vardır?
Cevap:13
10)8.sorudaki cümlede kaç tane harf (ses)vardır?
Cevap:31
11)”Tatilde arkadaşım zeynep ile Ankaraya gittik.”cümlesinde kaç tane yazım yanlışı vardır?
Cevap:2     Zeynep ve Ankara’ya
12)”Ali köpeği Karabaş’ı İstanbul’a götürdü.”cümlesinde kaç tane özel  isim vardır?
Cevap:3   Ali,Karabaş ve İstanbul
13)Ayşe’ler-Ankaralı-Aysungil-Metin’siz-İzmir’li
Yukarıdaki özel isimlere gelen eklerden kaç tanesi yanlış yazılmıştır?
Cevap:3   Ayşeler,Metinsiz ve İzmirli  diye yazılacak.
14)Aşağıdaki kelimelerin eşanlamlılarını söyleyiniz.
beyaz-muallim-hekim-kırmızı-yoksul-cümle-sözcük-siyah-sürat
Cevap:ak-öğretmen-doktor-al-fakir-tümce-kelime-kara-hız
15)Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarını söyleyiniz.
gitmek-hızlı-şişman-tembel-doğru-kalın-uzun-inmek-temiz-ağır-ucuz-sıcak
Cevap:gelmek-yavaş-zayıf-çalışkan-yanlış-ince-kısa-çıkmak-kirli(pis)hafif-pahalı-soğuk
16)İki tane eşsesli kelime söyleyin ve iki ayrı cümlede ayrı anlamlara gelecek şekilde kullanın.
Cevap:Örnek:yaz
Ben yaz mevsimini çok severim.
Mektubunu kurşun kalemle yaz.
17)”Kedi ağaca tırmandı.”
Yukarıdaki cümle olumlu mudur,olumsuz mu?Nasıl belirliyoruz?Anlatınız.
Cevap:Olumlu .İş yapılmışsa olumlu ,yapılmamışsa olumuz cümledir.
18)”Bizim bahçedeki ağaçlara kondu kuşlar.”
Yukarıdaki cümle kurallı mıdır,kuralsız(devrik)mı?Nasıl belirliyoruz?Anlatınız.
Cevap:Kuralsız.İş veya hareket bildiren kelime cümlenin sonunda olması lazım.
19)arabanın-dün-bizim-patladı-tekeri-akşam
Yukarıda karışık verilmiş kelimeleri kurallı bir cümle haline getiriniz.
Cevap:Dün akşam bizim arabanın tekeri patladı.
20)”Annem yemek yaptı.”Bu cümleyi soru cümlesi haline getiriniz.
Cevap:Annem yemek yaptı mı?
21)Annemle pazara gittik.pazardan elma ve portakal aldık.Eve dönerken komşumuzun kızı haticeyi gördük.Annem haticeye :
_”Annen işten geldimi” diye sordu.
Yukanıdaki metinde geçen yazım ve noktalama yanlışlarını bulunuz.
Cevap:Annemle pazara gittik.Pazardan elma ve portakal aldık.Eve dönerken komşumuzun kızı Hatice’yi gördük.Annem Hatice’ye :
_”Annen işten geldi mi?”diye sordu.
22)Türkçe bir hecede en fazla kaç harf bulunur?
Cevap:4   Örnek:Türk,dert  
23)Türkçe bir hcede en az kaç harf bulunur?
Cevap:1   Örnek:O
24)Bir kelimenin Türkçe olup,olmadığını nasıl anlarız?
Cevap:Büyük ünlü uyumuna bakarız.Kelimenin bütün ünlüleri kalın veya bütün ünlüleri inceyse kelime Türkçe’dir.
25)”c”harfiyle başlayan bir kelime sözlüğün hangi bölümünde bulunur?
Cevap:Başlarında.
26)Aşağıdaki cümlerin hangisinde hem sebeb hem de sonuç vardır?
a)Bugun Merve ile sinemaya gittik.
b)Dondurma yediğim için hasta oldum.
c)Kimse bana yardım etmiyor.
27)”Parka  Ali  Okan Kadir ve Meryem de geldi.”cümlesine kaç  tane virgül konulmalıdır?
Cevap:2.Parka Ali,Okan,Kadir ve Meryem de geldi.
28)Bir kelimenin hece sayısı kısa yoldan nasıl bulunur?
Cevap:Ünlü harfleri sayarak.Kaç tane ünlü harf varsa o kadar hece vardır?
29) Cümleye ....... harfle başlanır ve cümle sonuna ......... konur.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere hangi kelimeler getirilmelidir?
Cevap:büyük ve nokta
30)masa-kaz-yastık-radyo-bin-at-beyaz-yüz
Yukarıdaki sözcüklerden kaç tanesi eş sesli(sesteş)dir?
Cevap:4.kaz,bin-at,yüz

MATEMATİK

1)   11 -9 -25 -63
Yukarıdaki sayılardan hangisi aynı zamanda rakamdır?
Cevap:9
2)İki basamaklı en küçük sayı ve iki basamaklı en büyük sayı kaçtır?
Cevap: 10 ve 99
3)Bir deste kaç adettir?
Cevap:10
4)Bir düzine kaç adettir?
Cevap:12
5)2 deste ve 1 düzine toplam kaç adet yapar?
Cevap:32
6) 75 sayısındaki 7 rakamının bulunduğu basamağın adı nedir?
Cevap:Onlar basamağı
7)68 sayısı kaç onluk,kaç birlikten oluşur?
Cevap:6 onluk,8 birlik
8)9 birlik,4 onluktan oluşan sayı kaçtır?
Cevap:49
9)23 sayısındaki 2 rakamının sayı değeri kaçtır?
Cevap:2
10)2 deste ve yarım düzine toplam kaç adet yapar?
Cevap:26
11)1 düzineden yarım deste çıkarsa kaç kalır?
Cevap:7
12)3 düzinenin kaç adet yaptığını nasıl buluruz?
Cevap:3 tane 12 yi toplarız.
13)İkişer ikişer 20 ye,üçer üçer 30’a ve dörder dörder 40’a kadar sayınız.
14)Üçten başlayıp üçer üçer sayarken 5.sayıda hangi sayıyı söyleriz?
Cevap:15
15)Dörtten başlayıp dörder dörder saydığımızda 6.sayıda hangi sayıyı söyleriz?
Cevap:24
16)65’ten geriye doğru beşer beşer sayınız.
17)30’dan geriye doğru üçer üçer,40’tan geriye doğru dörder dörder sayınız.
18)23 ile 45’i   ,  36 ile 52’yi toplayınız.(İşlemleri alttaki boşluğa yapınız.)
  
19)86’dan 24’ü  ,  75’ten 54’ü çıkarınız?(İşlemleri alttaki boşluğa yapınız.)
  
20)Standart olmayan uzunluk ölçülerinden 3 tanesini söyleyiniz.
Cevap:karış,kulaç,adım gibi

21) 2   5   8   11   ?
Yukarıdaki örüntünün önce kuralını söyleyiniz.Sonra soru işareti ile gösterilen yere hangi sayının geleceğini söyleyiniz?
Cevap: Üçer artarak gidiyor.  14

22) 35   33   31   29   27   ?
Yukarıdaki örüntünün önce kuralını söyleyiniz.Sonra soru işareti ile gösterilen yere hangi sayının geleceğini söyleyiniz?
Cevap:ikişer azalarak gidiyor.25

23) 9  13   17   19   25   29
Yukarıdaki örüntünün önce kuralını söyleyin.Sonra kuralı bozan sayıyı söyleyin.
Cevap:Dörder artarak gidiyor. 19

24)  64   59    54   49   44    40
Yukarıdaki örüntünün önce kuralını söyleyin.Sonra kuralı bozan sayıyı söyleyin.
Cevap:Beşer azalarak gidiyor.40

25)Bir saatte yelkovan 12’nin üzerindedir ve akrep 4’ü göstermektedir.Saat kaçtır?
Cevap:4

26)Bir saatte yelkovan 6’nın üzerindedir ve akrep 7 ile 8’in arasındadır.Saat kaçtır?
Cevap:7.30 veya yedi buçuk

27)Bir saatte yelkovan 12’nin üzerindedir ve akrep öğleden sonra 3’ü göstermektedir.saat kaçtır?
Cevap:15

28)Bir saatte yelkovan 6’nın üzerindedir ve akrep öğleden sonra 8 ile 9’un arasını göstermektedir.Saat kaçtır?
Cevap:20.30

29)4 onluk ve 3 birlikten oluşan sayı ile 2 onluk 6 birlikten oluşan sayıyı toplayınız.

 Cevap:69

30)8 onluk ve 7 birlikten oluşan sayıdan,6 birlik ve 5 onluktan oluşan sayıyı çıkarınız.

31)Ali’nin 8 bilyesi var.Bu bilyelerini 1 düzineye tamamlamak için kaç bilye daha gerekir?
Cevap:4
32)Ayşe’nin 15tl si vardır.Ayşe’e 10tl de annes verdi.Ayşe toplam parasının 8 tl sini harcadı.Geriye kaç tl si kaldı?
Cevap:17
33)Ahmet 1.gün kitabının 12 sayfasını okudu.2.gün ise 25 sayfasını okudu.Bütün kitap 68 sayfa olduğuna göre geriye okumadığı kaç sayfa kaldı? 

Cevap:31
34)Odamızın uzunluğunu aşağıdaki standart olmayan uzunluk ölçülerinden hangisiyle ölçmek daha doğru olur?
a)karış               b)adım               c)parmak
cevap:b
35)Saat şimdi 3 ise.4 saat sonra  akrep hangi sayıyı gösterir?

Cevap:7
 Soru-cevap sitesi




Yorum Gönder

 
Top