0

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİRİNCİ ÜNİTE ÇALIŞMA SORU VE CEVAPLARI
1)     Günlük hayatımızda dinle ilgili hangi deyim ve sözcükleri kullanırız?
CEVAP:    Bismillahirrahmanirrahim, günah, sevap, helal, haram, melek, dua gibi sözcükler kullanırız.

2)     “Bismillahirrahmanirrahim” sözü hangi durumlarda kullanılır?
CEVAP:   Günlük yaşantımızda yapacağımız işlere başlarken(yemek yemeye başlamadan, yolculuğa çıkarken, gece yatarken) Bismillahirrahmanirrahim yada Bismillah deriz.

3)     Besmele nedir?
CEVAP:    Bismillahirrahmanirrahim  

4)     “Bismillahirrahmanirrahimsözünün Türkçe anlamı nedir?
CEVAP:    “Bismillahirrahmanirrahimsözcüğü  “Esirgeyen, bağışlayan Allah’ ın adıyla” anlamına gelir.

5)     Günlük yaşantımızda Allah’ a hangi durumlarda ve nasıl şükrederiz?
CEVAP:     Allah’ ın bize verdiği nimetlere karşılık biz de ona şükrederiz. Allah’ a şükürlerimizi “Allah’ a şükürler olsun”, “Çok şükür”, “Hamd olsun” gibi dua ifadelerini kullanırız.

6)     Allah’ a neden şükretmeliyiz?
CEVAP:     Allah’ a bize akıl verdiği için, sonsuz nimet ve güzellikler verdiği için şükrederiz.

7)     Sevap nedir?
CEVAP:     Sevap: Yapılan hayırlı bir işe karşı Yüce Allah tarafından verilen mükafat, ödüldür.

8)     Günah nedir?
CEVAP:     Günah: Yücel Allah’ ın emirlerine aykırı olan iş ve ahirette cezayı gerektiren davranışlara denir.

9)     Günah olan davranışlar nelerdir?
CEVAP:     Hırsızlık yapmak, yalan söylemek, adam öldürmek, devlet malına zarar vermek, komşularını rahatsız etmek, dedikodu yapmak, kin tutmak, haksızlık yapmak gibi davranışlar dinimizce günah sayılır.

10) Dinimizce sevap kazandıran davranışlar nelerdir?
CEVAP:    Allah’ a ibadet etmek, insanlara yardım etmek, anne babaya iyi davranmak, yoksulları, yaşlıları ve kimsesizleri korumak, çevremizi ve doğayı temiz tutmak, komşularımıza yardım etmek gibi güzel davranışlar bize sevap kazandırır.

11) Dilek ve dualarımızda kullanılan dini ifadeler nelerdir?
CEVAP:    Sınava hazırlanan bir öğrenciye; “Allah zihin açıklığı versin”
Hasta olan kişiye; “Allah şifalar versin”
Ölen kişinin arkasından; Allah rahmet eylesin”, “başınız sağ olsun”
Bize yardım den kişilere; “Allah razı olsun”
Yolculuğa çıkarken; “Allah’a ısmarladık”, “Allah kavuştursun”, “Allah kazadan beladan korusun”  gibi dini ifadeler kullanırız.

12) Günlük yaşantımızda insanlarla selamlaşırken hangi ifadeleri kullanırız?
CEVAP:    Dinimize göre insanlara “Selamünaleyküm” diye selam veririz. Karşımızdaki selamımıza “Aleykümselam” diyerek karşılık verir. Ayrıca “günaydın, merhaba, iyi günler, iyi akşamlar” gibi selamlaşma ifadeleri kullanırız.

13) Tevhit nedir?
CEVAP:    Tevhit, birlik, birleme anlamına gelir.

14) Kelime-i Tevhit nedir?
CEVAP:    “La İlahe İllallah Muhammed’ ün Resulüllah”

15) Kelime-i Tevhit’ in Türkçe anlamı nedir?
CEVAP:     “Allahtan başka ilah yoktur. Muhammed onun elçisidir.”

16) Bir kişinin Müslüman olabilmesi için söylemesi gereken söze ne denir?
CEVAP:     Kelime-i  Şehadet

17) Kelime-i şehadet nedir?
CEVAP:    “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abühu ve resulüh”


18) Kelime-i Şehadet’ in Türkçe anlamı nedir?
CEVAP:     “Ben kesinlikle şahitlik ederim ki Allah’ tan başka ilah yoktur. Yine kesinlikle şahitlik ederim ki Muhammed onun kulu ve elçisidir.”

19) Din nedir?
CEVAP:     Yüce Allah tarafından insanları iyilik ve güzelliklere yönlendirmek amacıyla gönderilen ilahi öğüt ve ilkelere din denir.

20) Allah tarafından ilahi dinler insanlara kimler aracılığı ile bildirilmiştir?
CEVAP:    İlahi dinler peygamberler aracılığı ile bildirilmiştir.

21) Ahlak nedir?
CEVAP:    Ahlak: Bir toplumun içinde yaşayan kişilerin benimsedikleri ve uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kurallara denir.

22) Din ile Ahlak arasında nasıl bir ilişki vardır?
CEVAP:    Din, insanların dürüst olmalarını, sevgi, saygı, şefkat, kardeşlik duygularına önem vermelerini ister.  İnsanlara hırsızlık, cimrilik, yalancılık, ikiyüzlülük gibi kötü davranışlardan sakınmalarını ister. Bütün bunlar ahlakında ilkelerindendir. Bu nedenle din güzel ahlak olarak nitelendirilmiştir.
 Soru-cevap sitesi




Yorum Gönder

 
Top